0629045912
info@natuurgroenenbeleving.nl
Natuur, Groen & Beleving - Mooie tuinen, natuur beleven, groene inspiratie!

Natuurvriendelijke tuinen

Een natuurvriendelijk tuin is een tuin waarin fauna en flora in balans zijn. Door het afwisselen van struikgewas met groenblijvende beplanting, bloemen en eventueel bomen ontstaat er een natuurlijke habitat van bijen, vlinders en andere insecten, vogels en kleine dieren. De tuin biedt voedsel, broed- en nestplaatsen en schuilmogelijkheden; zo wordt op kleine schaal de biodiversiteit bevorderd. Een klein hoekje compost geeft bijvoorbeeld al veel leven.  
                                           

In een natuurvriendelijke tuin kies je er bewust voor om in het najaar niet alles weg te snoeien en/of op te ruimen. Een natuurvriendelijke tuin heeft ook als doel om tuinbewoners bescherming te bieden in de wintermaanden. Dat betekent niet dat een natuurvriendelijke tuin bij voorbaat een ‘rommelig’ karakter heeft. In tegendeel, een nette tuin is prima te realiseren – óók met oog voor de winterbewoners. 

Bij de verdere aankleding van de tuin zijn er eveneens veel natuurvriendelijke mogelijkheden. Oude stoeptegels kunnen prima gebruikt worden voor het maken van een natuurlijk stapelmuurtje of plantenbak. Kiertjes tussen tegels zijn een ideale schuilplaats voor kleine insecten die op hun beurt weer een voedselbron zijn voor grotere dieren zoals vogels.

Bij het onderhoud van een natuurvriendelijke tuin kan het snoeiafval in de vorm van houtsnippers hergebruikt worden. Dit heeft een positieve uitwerking op het bodemleven. Als de tuinruimte het toelaat kunnen ook takken worden verwerkt in takkenrillen, welke weer schuilplaatsen bieden voor vogels, bijen, egels en andere tuindieren.

 millieubewust